Luciana Gingărașu

Home / De-ale mele - nebunii / La Zaplaz în Piatra Craiului cu HSS

La Zaplaz în Piatra Craiului cu HSS

Traseul – Plaiul Foii Salvamont (840m) – Refugiul Șpirlea (1410m) – La Zaplaz (1640m)

Marcaj – Dungă Roșie

Distanța – Aproximativ 14 km

Durata – Aproximativ 8 ore

Diferența de nivel – 800 m


Este o zonă spectaculoasă. Aer curat, vibrații înalte și liber la respirație sănătoasă! Este un traseu solicitant, mai ales când vorbim de temperaturi ridicate. Nu este o plimbare prin parc. Până la refugiul Șpirlea traseul este ușor-mediu. După refugiu traseul devine mai dificil, dar și mai periculos, pentru că se merge pe grohotiș.


Echipament: echipament drumeții, obligatoriu bocanci. 


În prima parte a traseului se merge de-a lungul Văii Șpirlea (pârâul pe partea stângă), apoi se cotește dreapta prin pădure și începe o urcare abruptă. 


De aici se iese într-o poieniță unde este amplasat Refugiul Șpirlea. Acesta este făcut din fibră de sticlă și are aspect de igloo. A fost folosit în al doilea Război Mondial ca adăpost pentru bateria de tunuri. Este un loc numai bun pentru o pauză binemeritată. Destul de aproape de poeniță există și zone umbroase, răcoroase. Locul perfect să te conectezi cu natura și să-ți pui ordine în gânduri. Până aici, 60% din traseu e realizat deja. 
De aici, de la refugiu, traseul urcă domol spre stânga. Rădăcinile arborilor ne oferă un ajutor constant. Ulterior, drumul face din nou stânga și se ajunge la un grohotiș abrupt. Zona asta necesită atenție maximă și încălțăminte de nădejde. La capătul acestui grohotiș se găsește La Zăplaz, destinația noastră. 

Mulțumesc, Hai să socializăm! Mulțumesc, Dragoș! Mulțumesc, Marius! Mulțumesc, Mădălina! 🙂 Oameni faini, ca de fiecare dată!


P. S. Pe tot traseul nu există semnal! Ceea ce te determină să trăiești din plin experiența! 

Please follow and like us:
2 thoughts on “La Zaplaz în Piatra Craiului cu HSS”
  1. Mariana Milan 13/08/2022 on 2:23 pm Reply

    Foarte, foarte frumos!

    • Luciana 13/08/2022 on 2:27 pm Reply

      Mulțumesc mult! ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *