Luciana Gingărașu

Home / De-ale mele - nebunii / Prima drumeție… după pandemie

Prima drumeție… după pandemie

Miercuri dimineață m-am trezit cu dor de plecare…oriunde…numai să plec. Am analizat toate posibilitățile, nu prea găseam soluții… M-am revoltat un pic, m-am resemnat… Dar, Bunuțul… le așează El.

Am deschis facebook-ul și prima postare afișată a fost a lui Mihai, postare legată de locuri disponibile în drumeția asta. I-am dat mesaj și m-a redirecționat către Andreea. Așa că până seara aveam deja locul rezervat. Wow! 

Nu cunoșteam zona, nu știam ce implică exact. Tot ce știam era că vreau să urc pe munte! ? Echipament aveam, nu erau probleme.

Ieri dimineață, am plecat din București la 6.07. După o noapte cu o ploaie zdravănă, cel puțin în zona mea, am avut parte de un răsărit superb! Se anunța vreme bună! Așa a și fost! Chiar dacă prognoza meteo din ultima vreme se poate caracteriza printr-un singur cuvânt: instabilă! Drumul liber, oamenii din jur minunați, cu o energie foarte bună!

Avem momente când spunem: Aș pleca în munți! Să scap/uit de tot și de toate!Cred că e locul potrivit! Nu ai semnal la telefon! Primul lucru care te rupe de restul lumii! Și e minunat!Într-o zonă asemenea Cheilor Vârghișului, unde nu prea e poluare, nici picior de om, albastrul cerului e pur și viu, verdele pădurii la fel, până și picăturile de ploaie se văd altfel în depărtare….Pfff…Terapie

Cheile Vârghișului sunt situate la limita dintre Covasna și Harghita. Drumurile destul de bune! Se ajunge lejer cu mașina. Mașina poate fi parcată lângă centrul de informare, fără probleme. De aici începe traseul marcat cu cruce albastră. Tot în zona asta mai există încă două trasee, dungă galbenă și unul circular, punct roșu. 

Am luat-o la picior și am străbătut cheile care traversează râul Vârghiș de pe un mal pe celălalt prin intermediul celor 9 poduri (unele dintre ele mișcătoare), traseul prin chei având o lungime de 4 km.

Există anumite porțiuni prevăzute cu lanțuri pentru a fi în siguranță atunci când urmează cățărările pe stânci.Pe traseu există panouri cu informații despre plantele și animalele din zonă. Lucru extrem de important! 

Tot aici există 3 peșteri renumite:Peștera Șura Cailor, Peștera Mare de la Merești și Grota Tătarilor.Dintre cele 3, mi-au plăcut cel mai mult Șura Cailor și Grota Tătarilor. Șura Cailor este foarte frumoasă în interior și priveliștea te lasă fără cuvinte.La Grota Tătarilor este mai dificil de ajuns! Obligatoriu sunt necesari niște bocanci pe care chiar te poți baza! Poteca e abruptă, nu există puncte de sprijin și solul e alunecos, mai ales în urma unor ploi abundente. Dar e Spectaculoasă!


Andreea Neagu (https://xcursii.ro/) este un Om extraordinar. Am simțit că face asta din pasiune! E cu sufletul lângă fiecare participant! Și cred că așa trebuie să fie!

Mihai Acatrinei (Bocanci veseli), ghidul nostru de ieri, este un Om minunat, foarte bine pregătit, conectat cu mediul din jur și cu toți participanții!
Eu îi recomand din tot sufletul! Mergeți cu ei!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *